Mikä on Gore-Tex (SympaTex, HighTex jne…) -kalvo ja mitä se tekee kengässä?

Kalvo sijaitsee kengän vuorissa eikä siis ole nahan ominaisuus ja sen tarkoitus on päästää jalasta kohoava vesihöyry poistumaan. Samalla se estää kengän päällisen läpi tulevan nestemäisen veden pääsyn jalalle.

Höyry pääsee kalvon läpi ulos, neste ei mahdu sisään

Hoida näin

Päällisen läpi tunkeutunut vesi on epäonnistuneen suojauksen merkki. Vesi täyttää päällisen huokoset ja vaikka kalvo pitää nestemäisen veden ulkopuolella niin iholta nousevalla kosteudella ei ole mitään poistumistietä vaan se jää muhimaan kengän vuoriin ja sukkaan. Pian jalassa alkaa tuntua nihkeältä, nahkealta ja pieni harmituskupla nousee otsaan.

Eli kuivan, mukavan vaelluksen ensimmäinen askel on kengän päällisen hoito voiteella, lankilla tai rasvalla. Valitse hoitoaineeksi sellainen tuote, jossa on erikseen maininta symbolilla tai sanallisesti sen soveltuvan erilaisille kalvoille (Gore-TEX approved tms.). Sillä tavalla takaat, ettei hoitoaine tuki nahan huokosia ja estä kosteuden haihtumista.

Levitä hoitoaine harjalla. Sen avulla saat aineen helpommin pohjan ja päällisen rajaan sekä saumakohtiin. Anna imeytyä 15-30 minuuttia; mitä paksumpi aine sen pidempi vaikutusaika.

Imeytymisen jälkeen kiillota kangasliinalla, vanhalla sukalla tai harjalla. Kiiltävä pinta tarkoittaa tasaista pintaa ja sellaisesta vesi valuu parhaiten pois.

Viimeistele pinta kosteussuojasuihkeella. Uusimmissa suihkeissa vaikuttava aine on nanokokoisissa hiukkasissa ja niiden vedenpitävyys perustuu samaan toimintatapaan kuin itse kalvo.

♫Tuli sade rankka ♫

Hyvin käsitellyt kengät kestävät kovempaakin sadetta kunhan vesi ei jää seisomaan nahan päälle. Jossain vaiheessa käy kuitenkin niin, että vesi pääsee sisään tai jalasta noussut kosteus on imeytynyt vuoriin.

Kengän pitäisi antaa kuivaa rauhassa ilman ylimääräistä lämpöä eli ei patterille eikä nuotion viereen. Jos mahdollista niin täytä kenkä esimerkiksi sanomalehdellä, joka imee kosteuden itseensä. Tehokkain kuivattaja on ilman liike, joka siirtää kosteuden kengästä taivaan tuuliin.

Kokeile kiillottaa nahkaa. Mikäli saat siihen kiiltävän pinnan, ei hoitoainetta tarvitse lisätä ja matka jatkuu.

Ehdottomasti EI

Kalvokengille ei missään tapauksessa saa laittaa keinoaineiden hoitoainetta. Ne on tarkoitettu muovin pintaan ja tukkivat päällisen varmasti. Eli ei silikonisientä, kiillotussientä, lakerikenkien hoitoaineita tai nahkamaaleja.